Szülőknek a táborozásról

 2012.06.08. 00:05

Fontos a felkészítés!

Ez a felkészítés azonban nemcsak az indulást megelőző napokban történik.  Ha életkorának megfelelő önállóságra neveltük, és nem tettünk meg mindent helyette a hétköznapi életünk során, ha nem vállaltuk át tőle a saját dolgaiért a felelősséget, akkor bízhatunk abban, hogy elég belső kontrollal és társas készséggel rendelkezik, és megállja a helyét idegen környezetben is.

Ha ellátjuk egy-két praktikus tanáccsal, annak sokkal inkább szimbolikus, a törődésünket bemutató jelentése van, hiszen az előadódó helyzeteket a táborban egyedül kell majd megoldania. A legfontosabb praktikus javaslatainkat mondjuk el – ez érzelmileg is fontos, és valóban hasznos is lehet –, de ne vigyük túlzásba! Gondoljuk meg: egy általunk ismeretlen tábori helyzetre vonatkozó aprólékos instrukcióinkat hogyan is tudhatná a gyermek a gyakorlatban hasznosítani? Ne terheljük túl ezekkel az utasításokkal a csomagolás és a búcsú időszakát!

Bízzunk benne!

Természetes, hogy minden szülő aggódik, mikor a gyermeke kikerül az óvó-védő otthon falai közül, de nem mindegy, hogy ez az aggódás milyen mértékű. Előfordul, hogy tiszta szeretetből nagyon kínos pillanatokat szereznek azok a szülők, akik naponta többször telefonálgatnak, vagy elvárják, hogy gyermekük naponta hívja fel őket, beszámolva a napi eseményekről, a kosztról, a fehérneműváltás, a fogmosás betartásáról.

Fogadjuk el, hogy a táborban ezekért az eseményekért a pedagógusok és a gyerekek a felelősek, s nekünk nem kell mindezt telefonon ellenőriznünk! Hagyjuk, hogy a gyereknek alkalma legyen kialakítani a kapcsolatait, az optimális helyzetét a csoportban, hogy alkalmazkodni tudjon az új környezethez, az elvárásokhoz, a napirendhez. Ne zavarjuk meg ezt a folyamatot állandó érdeklődésünkkel, ellenőrzésekkel, felesleges aggodalmaskodásokkal! Valóban nem lehet kizárni, hogy gyermekünk nehéz helyzetbe, esetleg konfliktusba kerülhet a táborozás ideje alatt, de fontos, hogy ő oldja meg, és így megtapasztalja: meg tud birkózni ezekkel a helyzetekkel.

Ha ez megnyugtatja!

Érdeklődni este 6 óra után célszerű. Akkor már ráér a gyerkőc. Nem bontjuk meg a napirendjét. Felesleges, hogy a mobiltelefon köldökzsinórként működjön. Csak akkor legyen a gyereknél mobil, ha célszerűnek gondolja a személyes kapcsolattartást. A pedagógusok bármikor elérhetőek. Előfordul, hogy a gyermek panaszkodik a telefonba a szülőnek vagy egyszerűen „odarendeli”. Ne ugorjunk azonnal! Ezt ugyan komolyan kell venni, mert ő úgy érzi, hogy sérelem érte, de ne akarjuk távolból megoldani. Javasolja, hogy beszélje meg a pedagógussal, amelyikben jobban megbízik! Vagy hívja fel valamelyik pedagógust, és beszéljék meg a helyzetet!

Nagyon fontos, hogy addigra, amikor a gyermek szívesen utazik táborba, mi is felnőjünk a feladathoz, és el tudjuk engedni őt!

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK AZ INTERNETEN

 

Címkék: szülő félelem gyermek tábor nevelés értékrend

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelono.blog.hu/api/trackback/id/tr174572733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása