Nevelőnő 2011.01.01.

 2011.01.01. 21:43

2011 a CSALÁD ÉVE, s a mai nap a BÉKE VILÁGNAPJA. Lehetne-e megfelelőbb időpont a Nevelőnő.blog.hu indításához?
A család a társadalom legkisebb működő közössége. Talán itt az első probléma. Működik-e ma a család? Lássuk be, hogy a legtöbb esetben nem.
A házasságok száma csökken, a válásoké nő. A csonka családok, új házasságok, lazább párkapcsolatok vesztesei a gyermekek. (Ha vállalják egyáltalán a gyermeket.) Hiteles minták, értékrend, tapasztalat nélkül kevés család éli túl a napi gondokat, az érzelmek válságát. Minden családban vannak gondok, a kérdés csak az, hogyan kezeljük. Össze kell fogni, és megoldani a felmerülő problémát.
A szeretet mindent legyőz, de a szeretetet nem győzheti le semmi. Minél többet adsz belőle, annál többet kapsz. Ha szeretettel közelítünk egymáshoz, a problémákhoz, minden sokkal egyszerűbbé válik. Szükséges az empátia. (Gondolj bele a másik helyzetébe! Mit éreznél te, ha veled történt volna meg, neked mondanák, amit másoknak?)
A családi béke érdekében sokat kell tenni, de nem szabad összekeverni a struccpolitikával: amiről nem beszélünk, az nincs is. Meg kell beszélni a problémákat. Mindenki másképp látja, éli meg a helyzetet. Közös döntést hozni, majd kőkeményen betartani.
Ugyanilyen fontos az önzetlenség. Nem azért teszek jót, hogy viszonozzák. Nincs elvárásom a másikkal szemben. A jót megkapom másoktól, akiktől nem is várnám. Ezt nem kell mérlegelnem, mert nem az én dolgom. Lássuk be: önzésből nem törődünk másokkal, mert magunkkal vagyunk elfoglalva. Lustaságból, önzésből, tudatlanságból hagyjuk, hogy életünk értelmetlenné, taposómalommá váljon.
Nem vállalunk gyereket, mert kevesebb időnk marad szórakozni, bulizni, aludni stb. Ha mégis vállaljuk, nem foglalkozunk vele, mert az anyagi jólétet próbáljuk számára megteremteni.
Biztos, hogy erre van nagyobb szüksége és nem a vele töltött időnkre?

Szóval van miről értekeznünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelono.blog.hu/api/trackback/id/tr212555234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PGÁgnes 2011.01.04. 13:29:26

Na, megtaláltalak! :)
Igen, a családért összefogni értelmes dolog. Viszont azért ennyire nem hiszem, hogy vészes lenne a helyzet, mint ahogy leírtad. Vagy csak én vagyok naív? Ennyire nem véres a küzdelem, egy házasság lehet jó is, ahol magától értetődnek a dolgok, ahol szeretetből vállalják a gyereket, ahol törödnek velük, nem passzolják le. És azért nem mindenki önző.

Benne vagyok abban, hogy alkossunk közösséget, szeretnék a tagja lenni. Jó lenne olyanokkal beszélgetni, akik nem siránkoznak, nem fürdenek egymás problémáiban, hanem megoldásokat, példákat mutatnak.

NevelőNő · http://nevelono.blog.hu/ 2011.01.04. 23:45:43

@PGÁgnes: Ne aggódj! Nem kesergek, nem vagyok vészmadár, csak feldobtam a labdát. Bárki bebizonyíthatja, hogy nincs igazam.
Pedagógusként viszont azt tapasztalom, hogy tíz családból kilencben nincs minden rendben. Fáj a szívem a gyerekekért. És lássuk be! Ők a jövő szülői.
Rengeteg feladatunk van.
Ajánld ismerőseidnek a blogomat, ha tetszik!

PGÁgnes 2011.01.05. 13:22:11

@NevelőNő: De, sajnos van igazság abban, amit írtál.
Viszont abban a szeencsés helyzetben vagy, hogy nemcsak a saját gyerekeiddel ismertetheted meg a szebb élet receptjét, hanem lehetőséged van sok száz fiatalban elültetni a magot! Szép kihívás, és egyáltalán nem reménytelen! :)

NevelőNő · http://nevelono.blog.hu/ 2011.01.05. 22:13:54

@PGÁgnes: Nagyon jól látod, megpróbálok mindent elkövetni, hogy jobbá tegyem a világot. Eötvös szavaival: "Az én hivatásom kedves nekem."
Hitem szerint azért vagyok a világon, hogy tanítsak.
Figyeld a következő bejegyzést!

Ircsu 2011.01.11. 10:09:13

Kedves Erika!
Csak sikerült a belépésem ebbe a remek blogba.
Nagyon életszerű, időszerű és hasznos témával foglalkozol. Gratulálok!
Remélem lesz foganatja azoknak a hasznos, okos felvetéseknek, melyekről olvashattam.
Minden pedagógus kollégámnak és minden gyermekekkel foglakozó ismerősömnek, vagyis, mindenkinek fogom ajánlani a blogodat!
További sok sikert kívánok!
Szeretettel

NevelőNő · http://nevelono.blog.hu/ 2011.01.11. 20:40:20

@Ircsu: Nagyon aranyos vagy. Várom a szakmai reakcióidat is!
süti beállítások módosítása