A Magyar Kultúra Napja okán

 2011.01.23. 22:10

 

1989 óta január 22. a Magyar Kultúra Napja. (Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnuszt.) Idén „LISZT ÉV” is van.

A kultúra magában foglalja a művészeteket, az irodalmat, de a beszédkultúrát és a viselkedéskultúrát is. Ez az a terület, ahol nagyon elharapódzott a szabadosság.

A stílus maga az ember.

A magyarság jövőjének kulcsa, hogy mennyit teszünk nemzeti értékeinkért. Ha nem ismerjük múltunkat, nem formáljuk jelenünket, nincs beleszólásunk jövőnkbe sem.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a saját területünkön tegyünk a jövőnkért. Egy kulturális egyesületben dolgozom tehetséges gyerekekkel, így nem a levegőbe beszélek. Tudom, hogy sok tehetségsegítő műhely létezik szerte az országban és a határokon túli magyarok körében is, de nem arányos eloszlásban, és az ilyen kezdeményezésekből soha nem elég.

A tehetséggondozással kapcsolatos a www.geniuszportal.hu, ha valakit érdekelnek a részletek.

A változásoknak a mikrokörnyezetben kell létrejönniük. Mivel az idei az ÖNKÉNTESSÉG ÉVE is, erre buzdítok mindenkit.

Ha van egy kis időd, akkor saját környezetedben keresd meg azokat a csoportokat, témákat, amelyek élére tudnál állni! Mire gondolok?

Nyugdíjas pedagógusok hozhatnának létre közösségeket családok segítésére, korrepetálásra, tehetséggondozásra. Megkeresni a helyi iskola, önkormányzat vezetőit, művelődési házakat, egyesületeket, akik felkarolhatják a jó kezdeményezéseket! Így a kollégák sem éreznék magukat feleslegesnek. Ilyen lehet még az irodalmi színpad, hímző, báb, kézműves, rajz szakkör, főző tanfolyam, csecsemőgondozás, gazdasszonyképző, felnőttek esti iskolája, baba- mama klub.

Megkereshetnétek olyan idős embereket, akik valamilyen mesterséget adhatnának tovább a gyerekeknek. (Kosárfonás, fafaragás, más kézművesség.)

Néprajzi gyűjteményt, kiállítást lehetne szervezni. Ennél több lehetőség van, de ezt csak a helyi viszonyok ismeretében lehet feltérképezni.

GYES-en lévő anyukákat is be lehetne vonni. Persze az aktív dolgozók között is lehetnek olyanok, akik tettre készek.

Szomszédokkal, szülőtársakkal összefogva meg lehetne szervezni a közös gyermekfelügyeletet, bevásárlást, kinőtt gyerekruhák cseréjét. Gazdaságos és környezetkímélő megoldások.

Hirtelenjében csak ennyi jutott eszembe. Annyi mindenről szeretnék még írni, hogy zsong a fejem. Mára legyen elég ez a gondolatébresztés! Szívesen veszem a kiegészítést és a jó gyakorlatok közzétételét.

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelono.blog.hu/api/trackback/id/tr772608520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása