Felvetődött a törvényhozásban, hogy a büntethetőség alsó határát 14-ről 12 éves korra csökkentenék.

Nem vagyok büntetés párti, de ma következmények nélküli társadalomban élünk.

Egy társadalomkutató azt nyilatkozta, hogy családok rendezkedtek be a kiskorúak büntethetetlenségére. A megoldás kézenfekvő: szigorítsák a szülő, gondviselő felelősségre vonását!

Az ifjúságvédelmi törvény (nagyon helyesen) minden nevelési forma közül a családot helyezi előtérbe. Azok a családok, amelyek alkalmatlanok az erkölcsi, szellemi nevelésre, részesüljenek kötelező képzésben, mentorálásban.

Ha valaki örökbe akar fogadni egy gyermeket, számtalan feltételnek kell megfelelnie. Tanfolyamot végeztetnek a leendő nevelőszülőkkel, pszichikai alkalmassági teszten, és még számtalan vizsgálaton esnek át. Ezzel szemben gyereket vállalni csak úgy az „utcasarkon” is lehet. Ma bárki válhat szülővé tévedésből is. És ha a környezete úgy ítéli meg, hogy ebből még hasznot is lehet húzni, már semmi sem állhat a megvalósítás útjába.

 

Az is elgondolkodtató, hogy 14 év alatti gyerekek vesznek részt az éjszakába nyúló bulikon felügyelet nélkül, élnek szexuális életet, isznak, drogoznak, dohányoznak. Ismét a felnőttek felelősségére hívnám fel a figyelmet! Ezek a fiatalok áldozatok. A társadalom, a szülők, a felelőtlen magatartás áldozatai. Felelőtlenül élniük szabad, de a következményekkel csak később szembesülnek (ha egyáltalán).

 

Első lépésként a szülők szigorúbb számonkérését tartom járható útnak. A családi pótlék megvonása iskolába járással kapcsolatban már megvalósult. Senki nem mondta, hogy ez egy egyszerűen megvalósítható ötlet, de legalább valami. Sok esetben a szülők „példamutatása” ijesztő. Ha pénz megvonás, börtön járna a gyerek által elkövetett bűnökért, talán a szülő is elgondolkodna. Ezzel egyidejűleg a gyerek és egyben a család védelem alá kerülne, mely együtt járna egy mentori programmal. Ha erre nem fordítanak kellő gondot az illetékesek, hiába szánnak bármennyi pénzt a családok megsegítésére, az elfolyik.

Ébredjünk fel végre, és ötleteljünk! A szakemberek pedig dolgozzák ki a megvalósítási stratégiát. Ez nem pénz, hanem elhatározás kérdése.

Címkék: család társadalom erkölcs korhatár gyermeknevelés büntethetőségi

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelono.blog.hu/api/trackback/id/tr172729743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása